Управління Держпраці у Полтавській області інформує щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності у разі звільнення працівника.

     Статтею 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Далі-Закон) визначено право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення).

      Згідно ст. 22 Закону допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соціального страхування (далі-Фонд) застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності, або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

       Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця, відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 440 (далі-Порядку).

        Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацезатності (ст. 31 Закону та п. 3 Порядку).

        Порядок не містить положення щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, на відміну від того, як це передбачено у разі надання допомоги по тимчасовій непрацездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за рахунок коштів Фонду.

      У разі, коли працівник звільнений у період перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, за рахунок коштів роботодавця оплачуються дні тимчасової непрацездатності, які припадають на період перебування у трудових відносинах, а починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності надається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду.

    

       За інформацією заступника начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Л. РОГІЗНОЇ.

Записей не найдено.