"Соціальну напругу" знято

7 серпня під головуванням голови районної ради Василя Кравченка відбулася нарада сільських голів за участю заступників голови райдержадміністрації, начальників відділів, управлінь, служб райдержадміністрації та районної ради, працівників прокуратури та внутрішніх справ, представників засобів масової інформації.

Першим питанням порядку денного головуючий запропонував розглянути інформацію «Про спільну роботу органів державної влади та місцевого самоврядування по забезпеченню організованого початку сезону полювання 2013 року». Як підкреслив радник голови районної ради Олександр Ситюк, необхідність розгляду даного питання спровокував лист директора Кременчуцького ГМРП Полтавської обласної організації УТМР Анатолія Коваленка  до голови районної ради Василя Кравченка.

У цьому листі, зокрема, наголошується, що серед мисливців району виникає соціальна напруга у зв’язку з вилученням зі складу угідь Кременчуцького ГМРП територій Салівської та Келебердянської сільрад та забороною полювання на території земель, які входять до РЛП «Кременчуцькі плавні». Та чи є ця напруга і хто її створює? Районна рада згідно чинного законодавства прийняла і погодила документацію про надання в користування мисливських угідь на території сільрад Кременчуцького району за межами населених пунктів трьом суб’єктам - Кременчуцькому госпрозрахунковому мисливсько-рибальському підприємству Полтавської обласної організації УТМР, Державному підприємству «Кременчуцьке лісове господарство», Громадській організації «Комсомольське міжрайонне товариство мисливців і рибалок «Тахтаївське».
  Однак, саме УТМР під керівництвом Анатолія Коваленка найменш відповідально ставиться до оформлення документації та виконання деяких норм законодавства, зокрема, ст.20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», яка передбачає заборону полювання без належного на те дозволу. Також не виконані всі вимоги щодо можливості полювання на території РЛП «Кременчуцькі плавні», хоч інші мисливські господарства отримали уже всі необхідні дозволи і документи. Тож саме невиконання деяких своїх прямих обов’язків організацією госпрозрахункового мисливсько-рибальського підприємства Полтавської обласної організації УТМР, а також розповсюдження серед населення неправдивих відомостей, якраз і призводить до напруги у товаристві мисливців перед відкриттям полювання.

Виступили по питанню організації початку сезону полювання 2013 року і представники інших двох мисливських організацій – Григорій Івасенко (ГО «Комсомольське МТМР «Тахтаївське») та Валентин Свириденко (ДП «Кременчуцьке лісове господарство»). З їхніх виступів видно, що усі документи і дозволи ці товариства отримали, погодили свої дії з місцевими органами влади та жителями і повністю готові до відкриття сезону - 2013.

Як наголосив Василь Кравченко, звертаючись до Анатолія Коваленка, потрібно відповідально відноситись до своїх обов’язків, а не звинувачувати владу у всіх своїх негараздах.

Олександр Коваль, перший заступник голови райдержадміністрації, зауважив, що монополія Кременчуцького госпрозрахункового мисливсько-рибальського підприємства Полтавської обласної організації УТМР закінчилася і потрібно вчитися мирно співіснувати з іншими подібними підприємствами.

Слід зауважити, що згідно з виступами доповідачів, мисливці мають право бути членами кількох мисливських товариств, також можуть придбати так звану «відстрільну картку» для будь-яких територій (згідно ліміту) у відповідних організаціях.

Юрій Гомля, заступник начальника районного відділу УМВС України в Полтавській області, наголосив на необхідності дотримання порядку в день відкриття полювання. Попередив, що правоохоронці будуть проводити рейди з метою недопущення нещасних випадків.

Також цього дня були розглянуті питання «Про стан оформлення правоустановчих документів на об’єкти соціально-культурного призначення, розміщених на територіях сільських рад», «Про підготовку до 70-річчя визволення району від фашистських загарбників», «Питання регулювання земельних відносин», «Про участь трудових колективів, установ, організацій, аматорів художньої самодіяльності у проведенні Сорочинського ярмарку», «Про стан готовності об’єктів соціально- культурного призначення до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр.», «Про заходи щодо недопущення захворювань поголів’я свиней на африканську чуму».