Податкова інформує

В Кременчуцькій ОДПІ на нараді з представниками органів міської влади

 обговорили нововведення до Податкового кодексу

Кременчуцька ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області розпочала широку масово-роз’яснювальну роботу щодо останніх змін податкового законодавства. Адже обізнаний підприємець – це сумлінний платник, який вчасно і податки сплачує,  і діяльність свою веде у законодавчому полі. Новації розглядаються під час різного роду заходів роз’яснювального характеру, зокрема семінарів, тренінгів, нарад тощо.

Зокрема, 20 січня 2016 року в приміщенні Кременчуцької ОДПІ під головуванням            в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександра Палія відбулася робоча нарада, в якій взяли участь заступник начальника Кременчуцької ОДПІ Ірина Година, заступник начальника Кременчуцької ОДПІ Олег Дубинка, провідні спеціалісти Кременчуцької ОДПІ,  представники Кременчуцької міської ради та постійної депутатської комісії Кременчуцької міської ради.

Метою засідання було роз’яснення нововведень у податковій базі, які набрали чинності з 1 січня 2016 року згідно Закону України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» та обговорення внесених змін до податкового законодавства, які впливають на формування місцевого бюджету.

Зустріч проходила в напрямку конструктивного вирішення питань, які виникли у зв’язку зі змінами в законодавстві з 1 січня 2016 року, підтримання і надалі співпраці з органами місцевої влади для повноцінного наповнення бюджету міста та недопущення порушень законодавства з боку бізнесу та громадськості.

На завершення робочої наради вирішили розробити план спільних організаційних заходів Кременчуцької ОДПІ та Кременчуцького міськвиконкому на 2016 рік по забезпеченню надходжень до місцевого бюджету м. Кременчука.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Проведено семінар для бізнес-спільноти за участю фахівців Кременчуцької ОДПІ

21 січня 2016 року в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександр Палій та фахівці податкової інспекції взяли участь у семінарі, який організовано Кременчуцьким відділенням Полтавської Торгово-промислової палати для платників податків на тему: «Внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

На початку семінару в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександр Палій повідомив, що до Податкового кодексу України внесено ряд змін, зокрема, які впливають на формування місцевого бюджету. «Тому Кременчуцька ОДПІ проводить широку масово-роз’яснювальну роботу щодо роз’яснення новацій податкового законодавства. Проводяться різного роду заходи, зокрема семінари, тренінги, наради тощо. В засобах масової інформації постійно висвітлюються актуальні для платників питання та роз’яснення податківців», - відзначив очільник податкової інспекції міста.

Фахівці Кременчуцької ОДПІ пояснили найбільш актуальні питання щодо новацій у податковому законодавстві, які набрали чинності з 1 січня 2016 року. В ході лекційного викладу присутні обмінювались думками, а в режимі «запитання-відповідь» його учасники отримали відповіді на свої запитання.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Протягом 2015 року до державного бюджету надійшло близько 98 млн. грн. військового збору

Протягом 2015 року від платників Кременчуцької ОДПІ на підтримку української армії до бюджету надійшло 97,9млн.гривень військового збору.

Варто нагадати, що військовий збір запроваджено із 3 серпня 2014 року. Його ставка складає 1,5 %. від об’єкта оподаткування.

Платниками збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Для резидента об’єктом оподаткування збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи, отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

За результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.  З цією метою з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за № 859.

Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що податковим законодавством встановлені такі строки для подання декларації:

- громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність, –
до 01 травня року, що настає за звітним;

- підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

 

Результати роботи Кременчуцької ОДПІ з легалізації зарплати за 2015 рік

Легалізація заробітної плати є одним із пріоритетних постійних напрямів роботи фіскальної служби,  Пенсійного фонду, центру зайнятості населення.

 Працюючи в напрямку викриття та зменшення кількості працівників, які виконують свої обов’язки без оформлення трудових відносин зі своїм роботодавцем, Кременчуцька ОДПІ спільно з представниками інших контролюючих органів, входячи до складу робочих груп з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення, здійснюють перевірки суб’єктів підприємницької діяльності в частині виявлення найманих працівників, з якими не оформлені згідно з чинним законодавством трудові відносини, та вживають заходів, що приносять позитивні наслідки.

Так, протягом 2015 року Кременчуцькою ОДПІ проведено 78 спільних рейдів, під час яких обстежено 865 суб'єктів господарювання, виявлено 337 робітників без оформлення трудових відносин. За результатами проведених рейдів роботодавці оформили трудові договори з 230 найманими працівниками, 59 працівників зареєструвались приватними  підприємцями.

Як результат - до бюджету надійшло 44,4 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб, 119,5 тис.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та  14,5 тис.грн. єдиного податку.

Хотілося б, щоб важливість питання легалізації оплати праці знайшла розуміння як серед населення так і серед тих роботодавців, які не поспішають офіційно оформляти трудові відносини з найманими працівниками та збільшувати рівень заробітної плати своїх працівників.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ 

 

До уваги платників єдиного податку третьої групи!

Кременчуцька ОДПІ звертає увагу, що з урахуванням змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» до Податкового кодексу України стосовно вимог застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності платниками єдиного податку третьої групи, суб’єкти господарювання – фізичні особи – платники єдиного податку, які у 2015 році отримали доходи понад 5 мільйонів гривень, але не перевищили обсяг доходу 20 мільйонів гривень, не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування у 2016 році.

Водночас, якщо фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування протягом 2016 року, отримають доходи обсягом більше 5 мільйонів гривень, такі платники будуть зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення.

Отже, фізичні особи – підприємців, обсяг доходу яких у 2015 році перевищив 5 мільйонів гривень, з 1 січня 2016 року не втратили право перебувати на спрощеній системі оподаткування та не повинні надавати заяву щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такий самий підхід застосовується і для платників єдиного податку третьої групи – юридичних осіб.

Роз’яснення Державної фіскальної служби України щодо застосування спрощеної системи оподаткування розміщені на головній сторінці офіційного веб-порталу за посиланням: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/232706.html

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

Основні зміни з податку на додану вартість

Кременчуцька ОДПІ нагадує основні зміни з податку на додану вартість, передбачені Законом України  від 24.12.2015 №909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році".

Залишені розміри діючих ставок 20%, 7% (для лікарських засобів) і 0%. 
 При цьому перелік операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою  (ст. 195 ПКУ) залишається без змін.

Натомість внесено низку змін у частині операцій, звільнених від оподаткування. Зокрема, скасовано пільгу з оподаткування операцій з постачання на митній території України та операцій з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур.

База оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін (раніше – їх собівартості).

У ст. 200 ПКУ передбачено формування двох реєстрів на відшкодування ПДВ:

- для платників, що відповідають критеріям, визначеним для автоматичного відшкодування сум податку;

- для решти платників.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюватиметься в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до кожного відповідного Реєстру. У свою чергу, Державна фіскальна служба України щодня публікуватиме на своєму сайті реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Відповідно до п. 1 Прикінцевих положень ПКУ норма щодо запровадження реєстрів набирає чинності з 1 лютого 2016 року.

Запроваджено перерозподіл сум ПДВ для аграріїв (п. 2 ст. 209 ПКУ):

- за операціями із зерновими і технічними культурами – 85% до держбюджету, 15% на спецрахунки;

- за операціями з продукцією тваринництва – 20% до держбюджету, 80% на спецрахунки;

- за іншими операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами – 50% до держбюджету, 50% на спецрахунки.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Про застосування ставок податку на доходи фізичних осіб

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що до 1 травня 2016 року триває деклараційна кампанія доходів громадян. А це значить, що до вказаної дати необхідно подати Декларацію про доходи, отримані в 2015 році. Слід враховувати, що до доходів, отриманих у 2015 року, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб:

15 відсотків бази оподаткування –  щодо доходів, які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

20 відсотків, – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення. Самозайняті особи застосовують ставку 20 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;

подвійна ставка податку (30 відсотків) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;

20 відсотків – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування;

5 та 0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених   розділом IV Податкового кодексу України, зокрема при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна. 

При декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, становить 1218 гривень.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Податковий календар

29 січня, п'ятниця останній день сплати

- авансових внесків з податку на прибуток за січень

- авансового внеску рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини на січень

- авансового внеску рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України на січень

- ПДВ за грудень 2015 р. платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю

- акцизного податку за грудень 2015 р.

- плати за землю за грудень 2015 р.

- збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за грудень 2015 р.

- єдиного податку платниками четвертої групи за ІV квартал 2015 р.

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за грудень 2015 р.

- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за грудень 2015 р.