Податкова інформує

Лекція про податки для старшокласників від керівника податкової інспекції

Молодь України – це наше майбутнє… Завдяки своїй високій політичній та податковій грамотність вона може впливати на стан та розвиток суспільства.

Ініціатором підтримки податкової культури молоді міста Кременчука виступив і керівник Кременчуцької об’єднаної державної податкової інспекції Олександр Палій. Сьогодні він зустрівся зі старшокласниками Кременчуцького ліцею № 4.

Очільник податкової інспекції повідав школярам історію виникнення податків та сутність податкової системи сьогодні. Пояснив для чого та з яких об’єктів оподаткування сплачуються податки, як розподіляються до бюджетів та як податківці контролюють їх адміністрування.

На завершення лекції Олександр Палій прочитав повчальну байку про значення податків в суспільстві, яка підняла присутнім настрій та примусила замислитися над життєвою позицією сплати податків. Також керівник податкової інспекції запросив молодь приєднатися до щорічного Всеукраїнського творчого конкурсу з податкової тематики, а у майбутньому – і на роботу до податкової інспекції.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Оголошено набір до податкової міліції

Оперативним управлінням та слідчим управлінням фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ оголошено набір  на  проходження стажування на вакантні посади в підрозділах податкової міліції.

На стажування приймаються громадяни України, які мають вищу освіту (юридичну або економічну), відповідають вимогам нормативно - правових актів України, що визначають проходження служби в податковій міліції України, фізично та психологічно здорові та не притягувалися до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Добір кандидатів на стажування проводиться на конкурсній за адресою: м. Кременчук, вул. Жовтнева, б.43, кім. 204. Довідки нададуть телефоном: (0536) 742547, 741061.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Податок на нерухоме майно

З початку року до бюджетів територіальних громад м. Кременчука, м.Комсомольська, м.Глобине, м.Кобеляки, смт. Козельщини та відповідних районів надійшло 6,3 млн.грн. податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки. Найбільшу суму податку сплатили юридичні особи - понад 5,6 млн.грн., більше 637 тис.грн. - фізичні особи.

Фахівці податкової інспекції нагадують, що фізичні особи у 2015 році  сплачують податок на нерухомість за 2014 рік за ставками, що діяли минулого року.

Сплачують податок на нерухоме майно не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою чи квартирами загальною площею більше 120 квадратних метрів і будинком чи будинками, загальна площа яких перевищує 250 квадратних метрів, та різними видами  житлової нерухомості, загальна площа яких сумарно перевищує  370 квадратних метрів (квартира + будинок = більше 370 кв.м.).

Юридичні особи у цьому році сплачують податок за правилами 2015 року.

Шановні громадяни! У зв’язку з оподаткуванням в наступному році об’єктів нежитлової нерухомості та з метою упередження непорозумінь в нарахуванні податку на нерухоме майно Кременчуцька ОДПІ запрошує населення здійснити звірку об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності на підставі оригіналів документів (копій на об’єкти майна) за адресою: м. Кременчук, вул. Красіна, б.76, кім. 211. Телефон для довідок 74-34-87.

Зверніть увагу на те, що у разі відсутності звірки, податок на нежитлове нерухоме майно буде нараховуватись платнику відповідно до відомостей, якими володіє податкова інспекція.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Власники авто сплатили 4,3 мільйони гривень транспортного податку

Згідно оперативних даних Кременчуцької ОДПІ з початку 2015 року платники транспортного податку перерахували до місцевих бюджетів  4,3 мільйони гривень. 

З 22 травня 2015 року діє нова декларація з транспортного податку, яка затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 №415 («Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку»). Нагадаємо, що відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі - Кодекс) нові форми декларацій чи розрахунків набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за тим податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення.

Оскільки базовий податковий період з транспортного податку дорівнює календарному року, то  звітувати за новою формою декларації платники транспортного податку будуть вже 2016 року, окрім тих суб’єктів господарювання, у яких може виникнути необхідність подати таку декларацію в інший термін протягом року поточного. Наприклад, якщо юридична особа протягом року придбаває легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (бо оподатковуються не всі!), а саме такого, що використовувався до 5 років та має об’єм циліндра двигуна понад 3000 куб. см, то така юридична особа повинна надати декларацію з транспортного податку до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт (підпункт 267.7.4 пункту 267.7 статті 267 Кодексу).

Таким чином, у разі придбання юридичною особою легкового автомобіля, про який ми щойно говорили, - суб’єкту господарювання необхідно надати декларацію з транспортного податку за новою формою, затвердженою наказом №415.

Для платників податку – фізичних осіб форма звітності з цього податку не передбачена. Їм обчислення суми транспортного податку з об’єкту оподаткування здійснюється контролюючим органом, шляхом надсилання такій особі, за місцем її реєстрації для резидентів (за місцем реєстрації об’єктів оподаткування, що перебувають у власності нерезидентів) до 1 липня звітного року, податкового повідомлення про сплату відповідної суми податку (підпункт 266.7.2 пункту 266.7 статті 266 Кодексу).

Податкова інспекція нагадує, що у разі переходу права власності автомобіля від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

До уваги платників єдиного податку, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами!

Кременчуцька ОДПІ інформує.

Відповідно до підпункту 212.1.11 пункту 212.1 статті 212 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 297.1 статті 297 платники єдиного податку не звіляються від сплати акцизного податку.

Таким чином, платники єдиного податку, які здійснюють роздрібну торгівлю дозволеними відповідно до вимог Кодексу підакцизними товарами, є платниками акцизного податку.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Щодо електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що згідно Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) з 01.01.2015 набрала чинності наступна вимога: «Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти) повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв'язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані.»

Це означає, що всі електронні контрольно-касові апарати (ЕККА) повинні відправляти копії кожного фіскального чека та кожний Z-звіт. На виконання даних вимог виробниками касової техніки розроблені та внесені до реєстру РРО нові версії програмного забезпечення для РРО та ЕККА.

Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» внесено зміни до Податкового кодексу України і, зокрема, Закону №265. Згідно вимог даного Закону «Дозволяється до 1 січня 2016 року використання електронних контрольно-касових апаратів, введених в експлуатацію до 1 січня 2015 року, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді та подають до органів ДФС України по дротових або бездротових каналах зв’язку тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, яка міститься в їх фіскальній пам’яті, і при цьому не подають електронних копій розрахункових документів».

Тобто з 01.01.2016 до суб’єктів господарювання – власників РРО та ЕККА, які не відповідають вимогам чинного законодавства, можуть бути застосовані штрафні санкції.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Затверджено нову форму декларації про майновий стан і доходи

 Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. № 859 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо їх заповнення.

Серед нововведень нової форми майнової декларації слід виділити, що кількість додатків Декларації скорочено до чотирьох, також нова форма Декларації та додатки до неї містять відповідні графи для розрахунку військового збору.

Нормативний документ набрав чинності 17 листопада 2015 року з дати його опублікування. Оприлюднено в ж. "Офіційний вісник України" № 89 від 17 листопада.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Якщо ФОП – платником єдиного податку перевищено обсяг доходу 1 мільйон гривень, необхідно застосовувати РРО

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що згідно вимог Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 мільйон гривень.

У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Податковий календар

П'ятниця, 27 листопада, останній день сплати:

  • авансового внеску рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за листопад;
  • авансового внеску рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за листопад;
  • авансового внеску рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України за листопад.

Понеділок, 30 листопада, останній день сплати:

  • єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за жовтень;
  • авансових внесків з податку на прибуток за листопад;
  • ПДВ за жовтень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
  • акцизного податку за жовтень;
  • плати за землю за жовтень;
  • збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за жовтень;
  • податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу, за жовтень;
  • податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за жовтень на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за жовтень.

 Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ