Податкова інформує

У ПОДАТКОВІЙ НАГОРОДИЛИ ПЕРЕМОЖЦІВ ДИТЯЧОГО КОНКУРСУ «МАЙБУТНЄ КРАЇНИ – У МРІЯХ ДИТИНИ»

 

У п’ятницю, 23 жовтня 2015 року, в приміщенні Кременчуцької ОДПІ відбулось урочисте нагородження переможців районного рівня конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини».

За допомогою пензля, фарб, літературного слова, комп’ютерної графіки діти передавали своє бачення економіки держави, її податкової системи. А ще, прагнення жити заможно в країні, де кожний сумлінно виконує свій громадянський обов`язок – сумлінно сплачує податки до державної скарбниці.

ПЕРЕМОЖЦІ КОНКУРСУ

 

Серед дитячих художніх творів:

9 –11 років

І місце – Малик Ростислав, Кременчуцька ЗОШ №22;

ІІ місце – Шмандій Діана,  Кременчуцька дитяча художня школа.

ІІІ місце – Тертишна Аліна, Кременчуцька дитяча художня школа.

В номінації «Оригінальне виконання» відзначена Малик Агата, Кременчуцька дитяча художня школа.

В номінації «Найяскравіший художній твір» відзначена Дрозд Анастасія, м. Комсомольськ.

В номінації «Найкраще розкриття теми» відзначена Бринова Ольга, Кременчуцька ЗОШ №1.

12 - 15 років

І місцеКапелька Анна, Кременчуцька ЗОШ №20,

ІІ місце – Чижова Вікторія, Кременчуцька дитяча художня школа.

ІІІ місце – Красовська Катерина, Кременчуцька ЗОШ №26.

В номінації «Оригінальне виконання» відзначена Колонтаєвська Юлія,  Кременчуцька  дитяча художня школа.

В номінації «Найяскравіший художній твір» відзначена Софія Расторгуєва,  Кременчуцька  дитяча художня школа ім. О.Д. Литовченка.

В номінації «Найкраще розкриття теми» відзначений Ситник Всеволод, 14 років, м. Комсомольськ.

 

Серед дитячих творів комп’ютерної графіки:

 

9 –11 років

І місце – Шаблій Владислав,  Кременчуцька ЗОШ №12,

ІІ місце – Балала Олександр, Кременчуцька ЗОШ №26,

ІІІ місце – Кац Ігор, Кременчуцький ліцей №4.

 

12 - 15 років

І місце Ларіонова Маргарита, Кременчуцька гімназія №6,

ІІ місце – Амірханян Аліна, Кременчуцька спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ступенів №21,

ІІІ місце – Рассоха Єлизавета, Кременчуцька гімназія №6.

 

Серед дитячих літературних творів:

 

9 –11 років

І місцеЄрохіна Анастасія, Кременчуцька ЗОШ №28

ІІ місце – Кухар Валерія,  Кременчуцький район, Садківська ЗОШ,

ІІІ місцеТер-Казарян Інга, Кременчуцька ЗОШ №1.

 

12 - 15 років

І місце Полторацька Ганна, Кременчуцька ЗОШ №26,

ІІ місцеПроскурня Ігор, Кременчуцька ЗОШ №1,

ІІІ місцеЗабара Марина, Кременчуцький район, Садківська ЗОШ.

В номінації «Найглибше розкриття теми» відзначена Колоскова Анастасія, Кременчуцька ЗОШ №1.

В номінації «Найкращий гумористичний вірш» - Бабич Дар’я, Кременчуцький район, Садківська ЗОШ.

В номінації «Найяскравіша казка» - Доценко Єлизавета, Кременчуцька ЗОШ №1.

 

Відкривав свято та вітав переможців районного етапу конкурсу дипломами та подарунковими сертифікатами в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександр Палій.

Керівник податкової інспекції виразив присутнім теплі слова подяки та побажав юним талантам нових звершень та перемог в майбутньому.

 

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

ПОРЯДОК ЗВЕРНЕННЯ ДО ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ

 

Протягом  2015 року до Кременчуцької ОДПІ

надійшло 39 запитів на отримання доступу до публічної інформації

 та 131 письмове звернення від громадян.

Станом на початок жовтня 2015 в Центрі обслуговування платників

Кременчуцької ОДПІ було надано 21 443 адміністративні послуги,

прийнято 129 847 бланків податкової звітності, надано 28 081 податкову консультацію, прийнято 62 895 листів вхідної кореспонденції

 

 

  Платники податків можуть отримати будь-яку інформацію з питань, які належать до повноважень фіскального відомства.

  Для отримання публічної інформації, якою володіє податкова інспекція, платнику необхідно оформити відповідний запит та подати його на поштову адресу податкової інспекції (у м. Кременчуці за адресою: вул. Красіна, б. 76).

  Зверніть увагу, що інформація, якою володіє фіскальна служба і, зокрема, податкова інспекція м. Кременчука є конфіденційною і надається лише на вимогу особи, відносно якої інформація запитується. Дізнатися про сторонніх осіб ви зможете тільки за їх письмової згоди. За відсутності такої – в задоволенні запиту вам буде відмовлено.

  Форми запитів на отримання публічної інформації, порядок їх складання та інструкція щодо подання запитів розміщена на міських сайтах та на стендах Центрів обслуговування платників Кременчуцької ОДПІ.

  Щодо звернення… Відповідно до діючого законодавства України, воно не може бути анонімним. Тобто у ньому має бути зазначено місце проживання громадянина, викладено суть питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання або вимоги.

У випадку, коли для вирішення порушеного питання необхідне втручання керівництва податкової інспекції, громадянин може записатися на особистий прийом до того чи іншого керівника.

З початку року керівним складом податкової м. Кременчука проведено 10 особистих прийомів громадян.

Запис до посадових осіб Кременчуцької ОДПІ здійснюється особисто за адресою: м. Кременчук, вул. Красіна, б.76, секція №7 або за телефоном (0536)74-28-17 і закінчується за 5 робочих днів до визначеного за графіком дня прийому.

 

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

Щодо застосування податкової соціальної пільги платнику податку, який має статус учасника бойових дій за участь в антитерористичній операції

Кременчуцька ОДПІ повідомляє, що ДФС України  листом  від 04.09.2015 №8397/В/99-99-17-03-03-15 роз’яснено порядок застосування податкової соціальної пільги платнику податку, який має статус учасника бойових дій за участь в антитерористичній операції.

Відповідно до пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України (далі ПКУ) податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї згідно із законодавством виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Враховуючи, що Законом України від 28 грудня 2014 року №80-VIII "Про Державний бюджет України на 2015 рік" на 1 січня 2015 року прожитковий мінімум для працездатної особи (в розрахунку на місяць) установлено у розмірі 1218 грн., то розмір доходу (заробітної плати), що дає право на податкову соціальну пільгу у 2015 році, становить 1710 грн. на місяць (1218 грн. х 1,4).

У разі перевищення місячної заробітної плати понад установлений розмір (у 2015 році - 1710 грн.), незалежно від соціального статусу платника податку, питання щодо надання податкової соціальної пільги не розглядається.

Розміри податкової соціальної пільги наведено у п. 169.1 ст. 169 ПКУ, відповідно до пп. 169.1.1 якого будь-який платник податку має право на податкову соціальну пільгу у розмірі, що дорівнює 100 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

При цьому згідно з п. 1 розділу XIX "Прикінцеві положення" ПКУ пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ набирає чинності з 1 січня 2016 року. До 31 грудня 2015 року для цілей застосування цього підпункту податкова соціальна пільга надається в розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку (у 2015 році - 609 гривень). Платник податку, якщо він, зокрема, є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року №3551-XII "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (далі - Закон N 3551), крім осіб, визначених у пп. "б" пп. 169.1.4 цього пункту, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (у 2015 - 913,5 грн.) (пп. "е" пп. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 ПКУ). Також відповідно до пп. "б" пп. 169.1.4 п. 169.1 ст. 169 ПКУ платник податку має право на податкову соціальну пільгу у розмірі, що дорівнює 200 відсоткам суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (у 2015 - 1218 грн.), якщо він є учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та інвалідом I і II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону №3551.

Зауважуємо, що особи, які мають статус учасників бойових дій, які брали участь у антитерористичній операції, не зазначені ПКУ як пільгова категорія платників, що мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги. Однак такі платники мають право на застосування податкової соціальної пільги відповідно до пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, як будь-який платник податку, за умови дотримання інших вимог ст. 169 ПКУ.

 

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Щодо оподаткування військовим збором доходу, отриманого від продажу нерухомого майна

Кременчуцька ОДПІ повідомляє, що ДФС України  листом  від 29.09.2015 №9093/Н/99-99-17-02-03-14 роз’яснено порядок оподаткування військовим збором доходу, отриманого від продажу нерухомого майна, а саме:

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", який набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни до ПКУ в частині оподаткування військовим збором.

Відповідно до п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ оподаткування військовим збором подовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Згідно з пп. 1.1 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, а саме фізична особа - резидент (нерезидент), яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні; податковий агент.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ).

Для резидента - це загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статей 172 - 173 ПКУ (пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164).

При цьому ставка збору становить 1,5 відсотка від об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 цього пункту (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Згідно з пп. 1.7 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 ПКУ.

Враховуючи викладене, сума доходу, отримана фізичною особою - резидентом від операцій з продажу нерухомого майна, при дотриманні вимог п. 172.1 ст. 172 ПКУ не є об'єктом оподаткування військовим збором.

 

 Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

ЩОДО ПОРЯДКУ ПОВІДОМЛЕННЯ ОРГАНІВ ДФС ПРО ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ КЕРІВНИКІВ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

 

Кременчуцька ОДПІ повідомляє, що Міністерством соціальної політики України листом від 16.09.2015 №14209/0/14-15/13 надано роз’яснення щодо порядку застосування норм Постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі – Постанова), а саме:

Постановою передбачено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх, як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Цей порядок стосується також і прийняття (обрання) на роботу керівників юридичних осіб.

Тому, на думку Міністерства соціальної політики України, у випадку прийняття керівника на новостворене підприємство, установу, організацію повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіальних органів Державної фіскальної служби має бути підписано особою, яка визначена внутрішніми документами підприємства, установи, організації або установчими документами.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

ПОДАТКОВИЙ КАЛЕНДАР

 

30 жовтня, п'ятниця, останній день сплати:

  • авансових внесків з податку на прибуток за жовтень;
  • ПДВ за вересень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
  • податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за вересень;
  • податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за вересень на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за вересень;
  • акцизного податку за вересень;
  • плати за землю за вересень;
  • збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за вересень;
  • єдиного податку платниками четвертої групи за ІІІ квартал.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

ОБЕРЕЖНО! ШАХРАЇ!

Днями у м.Кременчуці зафіксовано випадки телефонних дзвінків від невідомих осіб, які  у суб’єктів бізнесу від імені керівництва податкової інспекції міста вимагають кошти.

Кременчуцька ОДПІ застерігає платників не реагувати на подібні вимоги, закликає бути пильними та у разі, якщо вам стала відома будь-яка інформація про шахраїв, негайно повідомляти на «телефон довіри» у м. Полтаві номерами відділу внутрішньої безпеки  ДФС у Полтавській області: (0532)63-00-70 та (0532)60-52-80 або за телефоном 102.

 

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ