Податкова інформує

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПОДАТКОВОГО АУДИТУ КРЕМЕНЧУЦЬКОЇ ОДПІ ДО ДЕРЖАВНОЇ СКАРБНИЦІ СПЛАЧЕНО МАЙЖЕ 12 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ

Як повідомив заступник начальника Кременчуцької ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області Олег Дубинка впродовж січня-серпня 2015 року податкова інспекція здійснювала свою роботу відповідно до Плану основних питань економічної та контрольної роботи на 2015 рік.

Так, протягом зазначеного періоду підрозділами податкового аудиту Кременчуцької ОДПІ було проведено 230 документальних перевірок суб’єктів господарювання. З них: планових – 32, позапланових – 198, що на 63 документальні перевірки  менше в порівняні з минулим роком.

За результатами контрольно – перевірочної роботи до Державного бюджету було донараховано 206, 1 мільйонів гривень, сплачено  11,9 мільйонів гривень.

 КОНТРАБАНДУ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ

ЛІКВІДУВАЛИ ОПЕРАТИВНИКИ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ

Нещодавно в ході здійснення слідчо-оперативних заходів працівниками оперативного управління податкової міліції м. Кременчука спільно з оперативниками Головного управління ДФС у Полтавській області ліквідовано канал надходження на територію Полтавської та інших областей України незаконно виготовлених алкогольних напоїв, які в подальшому реалізовувалися без сплати акцизного податку в бюджет Держави.

В ході слідчо-оперативних заходів встановлено, що 40-річний мешканець м.Києва здійснював транспортування і збував незаконно виготовлені алкогольні напої.

Під час доставки чергової партії алкоголю зі столиці України транзитом через м. Кременчук, - на виїзді з нашого міста затримано вантажний сідловий тягач з напівпричепом, під час огляду якого виявлено та вилучено алкогольні напої місткістю 10 літрів кожна в кількості 950 штук без марок акцизного податку, орієнтовною вартістю 1045 тисяч гривень, а також спирт, розлитий в поліетиленові пакети місткістю 100 мл. під виглядом косметичного лосьйону торгової марки «Боярышник» в кількості 40900 штук, орієнтовною вартістю  327 тисяч гривень.

Всього з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму близько 1,4 мільйони гривень.

За даним фактом податковою міліцією м. Кременчука розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 204 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання порушника штрафом з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення.

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ ЗВЕРНЕНЬ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

 Протягом  2015 року посадовими особами

Кременчуцької ОДПІ проведено 9 особистих прийомів

Кременчуцька ОДПІ повідомляє, що з початку 2015 року до податкової інспекції  надійшло 38 запитів на отримання доступу до публічної інформації: 30 - від фізичних осіб та 8 – від юридичних осіб, в тому числі 6 запитів за серпень.

  Крім того, з початку  року розглянуто на задоволено 121 письмове звернення від громадян, у тому числі 10 звернень - за серпень.

Щодо інформаційних карток, які надійшли від платників до антикорупційного проекту фіскального відомства «Пульс» на адресу Кременчуцької ОДПІ  - їх було 3 і стосувалися вони надання податкових консультацій, розрахункових рахунків по сплаті ЄСВ та повернення переплати при припиненні підприємницької діяльності. Інформаційні картки опрацьовано без порушення термінів.

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що «Пульс» - це гаряча телефонна лінія, до якої цілодобово можна звертатися відвідувачам органів ДФС, у тому числі і для вирішення суперечливих питань та проблем, які виникають у веденні бізнесу та під час спілкування із службовими особами відомства.

Зателефонувавши на номер (044) 284-00-07 платники податків мають можливість повідомити про протиправні дії або про бездіяльність працівників фіскального відомства.

Крім того, за допомогою електронного сервісу «Пульс» можна отримати відповіді з питань оподаткування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на Державну фіскальну службу.

 ЦЕНТР ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

 ПРАЦЮЄ ДЛЯ БІЗНЕСУ ТА ГРОМАД

Окрім надання адміністративних послуг  в Центрах обслуговування платників (ЦОП) надаються консультативні та інформаційні послуги, щодо діючої системи оподаткування, адміністрування єдиного соціального внеску, нарахування та сплати податків, порядку заповнення податкових декларацій та розрахунків, платіжних документів на перерахування належних податків і зборів до бюджетів,  користування електронними сервісами ДФС.

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що зайшовши на сайт Державної фіскальної служби України  http://sfs.gov.ua/, платники податків можуть оперувати електронними податковими та митними сервісами. Користування ними значно економлять час і дозволяють, подати податкову звітність просто з робочого місця. Проте, щоб звітувати в електронному форматі, необхідно оформити електронний цифровий підпис. В Кременчуцькій ОДПІ його видають безкоштовно за адресою: вул. Жовтнева, б. 43, кім. 205.

Загалом, з початку 2015 року фахівцями Центру обслуговування платників м. Кременчука  надано  12 258 адміністративних послуг, прийнято 127 902 бланки податкової звітності, надано 13048 податкових консультацій та прийнято 55685 листів вхідної кореспонденції (зареєстрованої від платників).

Найбільш запитуваною залишається послуга з видачі картки платника податків. У 2015 році фізичним особам було надано близько 6 000 таких послуг.

Центр обслуговування платників податків Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області (ЦОП) працює за адресою: 39617, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Красіна, б. 76.

Графік роботи ЦОП: понеділок, середа з 9-00 год. до 18-15 год.; вівторок, четвер – з 9-00 до 20-00; п’ятниця з 9-00 год. до 17-00 год.; субота з 9-00 год. до 16-00  год.; неділя - вихідний.

 МАЙЖЕ 268 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПДВ НАДІЙШЛО ДО БЮДЖЕТУ

ВІД ПЛАТНИКІВ  КРЕМЕНЧУЦЬКОЇ  ОДПІ

Станом на початок вересня 2015 року в Кременчуцькій ОДПІ зареєстровано 2028 платників податку на додану вартість, з них 1741 юридична особа та 287 фізичних осіб – підприємців.

Протягом восьми місяців 2015 року ці платники спрямували до бюджету 267,9 мільйонів гривень податку на додану вартість.

 БЮДЖЕТ ОТРИМАВ  147,5 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

В Кременчуцькій ОДПІ зареєстровано 5112 суб’єктів господарювання - платників податку на прибуток, які з початку цього року сплатили до бюджету 147,5 мільйонів гривень цього податку.

 МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА ЗМІНИЛАСЬ,

А ПОДАТКОВА СОЦІАЛЬНА ПІЛЬГА ДО КІНЦЯ РОКУ

ЗАЛИШИЛАСЬ НА РІВНІ 609 ГРИВЕНЬ

Кременчуцька ОДПІ доводить до відома платників податків, що 20 вересня 2015 року набрав чинності Закон України від 17 вересня 2015 року №704-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», яким встановлено з 1 вересня 2015 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1330 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: 1167 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років: 1455 гривень;

працездатних осіб:1378 гривень;

осіб, які втратили працездатність:1074 гривні.

Також, з 1 вересня установлено мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі - 1378 гривень, у погодинному розмірі - 8,29 гривні.

Водночас, не зважаючи на зміну рівня мінімальної заробітної плати  розмір податкової соціальної пільги є не змінним до кінця 2015 року і становить 609 гривень (пункт 169.1 статті 169 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI).

 НОВИЙ ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ПЛАТІЖНИХ ДОКУМЕНТІВ

Кременчуцька ОДПІ нагадує платникам податків, що наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (набрав чинності  з 1 вересня 2015 року) затверджено Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі - Порядок), та Перелік кодів видів сплати.

У Порядку наведено алгоритм і приклади заповнення поля «Призначення платежу» розрахункового документа при сплаті (стягненні) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, поверненні помилково або надміру зарахованих коштів.

Порядком передбачено, що при заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

Крім того, у податковій інспекції наголошують, що застосування норми пункту 8 Порядку щодо присвоєння коду виду сплати 140 “Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску” буде можливим після затвердження ДФС відповідного Порядку взаємодії структурних підрозділів органів ДФС у процесі визначення напряму сплати сум платниками, які мають податковий борг.

 ОБЛІК НЕРЕЗИДЕНТІВ: ЗМІНИ У ПОРЯДКУ

Серед інших змін, Закон України від 17 липня 2015 року № 655-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків” (далі – Закон №655) доповнює пункт 64.5 ст. 64 Податкового кодексу України нормою, відповідно до якої нерезидент береться на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням відповідного об'єкта при отриманні іноземною компанією або організацією майнових прав на нерухомість або землю в Україні, які підлягають оподаткуванню, якщо спосіб та цілі отримання цього майна не потребують створення такою компанією (організацією) відокремленого підрозділу або постійного представництва нерезидента в Україні.

Такий нерезидент береться на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням відповідного об'єкта після подання визначеного переліку документів:

- заяви за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

- копії витягу з торговельного, банківського або судового реєстру, виданого в країні реєстрації іноземної компанії, організації та легалізованого в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, що супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою;

- нотаріально засвідченої копії правовстановлюючих документів, якими підтверджується право власності на нерухомість або право власності чи користування земельною ділянкою, виданих та зареєстрованих на ім'я нерезидента уповноваженими органами України;

- дані про представника платника податку.

Закон №655 набрав чинності з 1 вересня 2015 року.

 ОСВІТНІ ЗАКЛАДИ НЕ СПЛАЧУЮТЬ ПОДАТОК НА МАЙНО

Відповідно до пп. ”ї” пп. 266.2.2 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі - ПКУ) з 1 вересня 2015 року будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форм власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг, не є об’єктом оподаткування податком на майно.

Звільняються від сплати земельного податку дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (пп. 282.1.4 ПКУ).

Зазначені зміни внесено Законом України від 17 липня 2015 року №654-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності”.

 ЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ С/Г ПІДПРИЄМСТВОМ

З метою належної організації адміністрування податку на додану вартість Державна фіскальна служба України листом від 11 вересня 2015 року №33835/7/99-99-19-03-01-17 роз’яснила питання щодо цільового використання коштів, що акумульовані сільськогосподарськими підприємствами на спеціальних рахунках.

Відзначено, що кошти, перераховані платником податку зі спеціального рахунку, відкритому у банку або органі, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, на основний або додатковий електронний рахунок, з метою збільшення реєстраційної суми, вважаються такими, що використані не на виробничі цілі, тобто не за цільовим призначенням, та підлягають стягненню до бюджету із застосуванням штрафних санкцій.

 ПЕРЕЛІК ПРИЧИН ДЛЯ АРЕШТУ МАЙНА

Відповідно до п. 94.1 ст. 94 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) адміністративний арешт майна платника податків (далі – арешт майна) є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов’язків, визначених законом.

Згідно з п. 94.2 ст. 94 ПКУ арешт майна може бути застосовано, якщо з’ясовується одна з таких обставин:

- платник податків порушує правила відчуження майна, що перебуває у податковій заставі;

- фізична особа, яка має податковий борг, виїжджає за кордон;

- платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу;

- відсутні дозволи (ліцензії) на здійснення господарської діяльності, торгові патенти, а також у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій, зареєстрованих у встановленому законодавством порядку, крім випадків, визначених законодавством;

- відсутня реєстрація особи як платника податків у контролюючому органі, якщо така реєстрація є обов’язковою відповідно до ПКУ, або коли платник податків, що отримав податкове повідомлення або має податковий борг, вчиняє дії з переведення майна за межі України, його приховування або передачі іншим особам;

- платник податків відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі;

- платник податків не допускає податкового керуючого до складення акта опису майна, яке передається в податкову заставу.

 

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ