Податкова інформує

Для платників єдиного податку змінені умови застосування РРО

Кременчуцька ОДПІ повідомляє, що з 23 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 01.07.2015  №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» (опублікований у газеті «Голос України» від 23.07.2015 №131) (далі – Закон №569).

Законом №569 пункт 296.10 статті 296 Податкового кодексу України  викладено у такій редакції:

«Реєстратори розрахункових операцій не застосовують платники єдиного податку:

першої групи;

другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку».

Крім того, відповідно до змін, внесених Законом №569 до пункту 9 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 06.07.2015 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265), тимчасово звільняються від санкцій за порушення вимог Закону №265:

- суб’єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку; при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) – до 1 липня 2015 року.

При цьому санкції за порушення вимог цього Закону у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і ввели в експлуатацію такі РРО у порядку, встановленому цим Законом, до 1 січня 2016 року;

- суб’єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не в касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування – до 1 січня 2016 року.

Законом №569 доручено Кабінету Міністрів України до 1 вересня 2015 року затвердити Порядок здійснення органами ДФС контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями) обсягу доходу відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України (підпункт 2) пункту 3 Закону №569).

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Затверджено нову форму звітності для спрощенців

Міністерство фінансів України наказом від 19.06.2015 № 578 затвердило форми:

- податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;

- податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);

- податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 07 липня 2015 р. за № 799/27244 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що нормами Закону України від 28.12. 2014 р. № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» зменшено кількість груп платників єдиного податку з 6-ти до 4-х. А саме:

-   перша група – фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень (раніше - 150 000 грн.);

-  друга група – фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку або населенню, виробництво чи продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; а обсяг доходу не перевищує 1 500 000 грн. (раніше – 1 000 000 грн.).

-   третя група – фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 грн.;

-  четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ 

 

Про розмір штрафних санкцій з ЄСВ

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким внесено зміни до закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». зокрема, змінено розмір штрафних санкцій:

якщо за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладався штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум, то у зв’язку зі змінами за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску буде накладатися штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Тобто до платників, які допустили такі порушення у період до 31.12.2014 включно (дата зобов’язання (недоїмка) припадає на період до 31.12.2014 включно), за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску до платників застосовується штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

До платників, які допустили такі порушення у період з 01.01.2015 (дата зобов’язання (недоїмка) припадає па період 2015 року), за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску до платників застосовується штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Також додано нову штрафну санкцію за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, відтепер фіскальний орган за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою фірмою звітності з єдиного внеску накладає штраф в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою.

Ті самі дії, вчинені платником єдиного внеску, до якого протягом календарного року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом.

Вищезазначені норми законодавства роз’яснено листом ДФС України від 23.01.2015р. №2032/7/99-99-17-03-01-17.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

За здійснення діяльності без держреєстрації – штраф з конфіскацією майна

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню чи здійснення певних видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-34000) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000 – 85000) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Система електронного адміністрування ПДВ: відкриття/закриття електронних рахунків

Після реєстрації особи платником ПДВ та присвоєння індивідуального податкового номера платника податку Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) надсилає Казначейству інформацію щодо такого платника податку.

В Казначействі зареєстрованому платнику податку відкривається ПДВ-рахунок.

У день відкриття ПДВ-рахунку Казначейство направляє до ДФС повідомлення про відкриття рахунку відповідно до положень наказу Міністерства доходів і зборів України від 26.12.2013 № 853 «Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.01.2014 за № 121/24898.

ДФС здійснює взяття ПДВ-рахунку на облік, направляє повідомлення про взяття на облік до Казначейства та повідомляє платника податку про реквізити його ПДВ-рахунку.

При кожній повторній реєстрації платником ПДВ відкривається новий ПДВ-рахунок.

Після анулювання реєстрації платника податку та завершення всіх розрахунків з бюджетом за відповідний період реєстрації платником ПДВ ДФС для закриття рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ надсилає Казначейству:

а) за наявності на ПДВ-рахунку залишку коштів - реєстр на списання коштів до бюджету та наступного дня після списання коштів - реєстр з інформацією про платника податку, реєстрацію платником ПДВ якому анульовано і ПДВ-рахунок якого необхідно закрити;

б) у разі відсутності на ПДВ-рахунку залишку коштів - реєстр з інформацією про платника податку, реєстрацію платником ПДВ якому анульовано і ПДВ-рахунок якого необхідно закрити.

Казначейство на підставі відповідних реєстрів податку перераховує кошти до бюджету, закриває ПДВ-рахунок та у день закриття повідомляє про це ДФС.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Затверджено новий перелік неприбуткових організацій

Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій". Зазначений документ врегульовує питання оподаткування неприбуткових організацій та визначено їх перелік. Згідно із законом до неприбуткових організацій належать:

  • бюджетні установи;
  • громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;
  • спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб;
  • житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
  • об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;
  • професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання;
  • сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
  • інші юридичні особи.

Законом удосконалено питання оподаткування неприбуткових підприємств, строки сплати податкового зобов'язання, оподаткування доходів фізичних осіб, пов'язаних із отриманням благодійної допомоги тощо. Законопроект зареєстровано за №2049.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ 

 

З’явився об’єкт оподаткування: необхідно своєчасно повідомити про нього орган ДФС

Пунктом 8.1 розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України 22.04.2014 №462), що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562/20300 (далі – Порядок №1588) визначено, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місце обліку у порядку, встановленому цим розділом.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі – об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України (пункт 8.2 розділу VIII Порядку №1588).   

Відповідно до пункту 8.4 розділу VIII Порядку №1588 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (далі – повідомлення за формою №20-ОПП) (додаток 11 до Порядку №1588) подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття таких об’єктів.

У разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою №20-ОПП подається юридичною особою до контролюючого органу за основним місцем свого обліку протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу.

Відповідно до вимог пункту 8.7 розділу VIII Порядку №1588 Перелік типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України. Крім того, рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування розміщується на інформаційних стендах у контролюючих органах.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ 

 

Учасники АТО не будуть сплачувати військовий збір

Законом України від 18.06.2015 №548-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції» (далі – Закон №548) тимчасово, на період проведення антитерористичної операції (далі – АТО), звільняється від оподаткування військовим збором грошове забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб – учасників АТО.

Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором визначається Кабінетом Міністрів України.

Закон №548 набрав чинності 09.07.2015 (опублікований у газеті «Голос України» від 08.07.2015 №120) та вводиться в дію через два місяці після набрання ним чинності, тобто з 10.09.2015.

 Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ

 

Будь свідомим та утилізуй батарейки правильно

З липня 2015 року Кременчуцька ОДПІ долучилась до Всеукраїнської компанії щодо належної утилізації відпрацьованих хімічних джерел струму, взявши на себе функцію збору використаних батарейок.

Працюючи в цьому напрямку у Центрах обслуговування платників Кременчуцької ОДПІ (м. Глобине, м.Комсомольськ, м. Кобеляки, смт. Козельщина) розміщено скриньки для збору батарейок з метою подальшого направлення на спеціальну утилізацію.

Кременчуцька ОДПІ закликає суспільство: будьте свідомими та утилізуйте батарейки правильно! В м. Кременчуці скриньки для утилізації батарейок знаходяться в Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Красіна, буд.76, секція № 3.

Відділ комунікацій Кременчуцької ОДПІ