Податкова інформує

Зміна облікових даних

Кременчуцька ОДПІ наголошує на тому, що у разі зміни паспортних даних чи місця проживання, громадяни зобов’язані протягом місяця повідомити про це фіскальне відомство для внесення відповідних змін.

Для цього до податкової інспекції міста (м. Кременчук, вул. Красіна, 76) необхідно подати Заяву за формою №5ДР. В Кременчуцькій ОДПІ наголошують, що неподання громадянами відповідної інформації тягне за собою накладення штрафу.

Пам’ятайте, що наявність недостовірної інформації в базі даних інспекції є перешкодою до оперативних дій як працівників, так і громадян. Тому будьте завжди свідомими та відповідальними.

Інформаційно-комунікаційний  відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Як отримати реєстраційний номер облікової картки неповнолітній дитині

Дитина, яка не досягла 16 років і ще не має паспорта, не може самостійно отримати номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер). Замість неї це може зробити один з батьків або піклувальник.

Для цього до Центру обслуговування платників Кременчуцької ОДПІ (м. Кременчук, вул. Красіна, 76, секція № 4) потрібно пред’явити заяву форми № 1ДР, свідоцтво про народження дитини та паспорт одного з батьків чи піклувальника.

Документ, з реєстраційним номером облікової картки, так званий ідентифікаційний номер, видається протягом п’яти робочих днів з дня такого звернення.

З початку 2015 року реєстраційний номер облікової картки платника податків отримали 3640 громадян, в тому числі у червні - 692. Протягом вказаного періоду до паспорта громадянина України внесено 22 відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Інформаційно-комунікаційний  відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Декларацію на отримання податкової знижки треба подати до 31 грудня 2015 року

Метою щорічного декларування доходів громадян є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати в минулому податковому році.

Повернути частину податку, сплаченого громадянами із зарплати, можна шляхом реалізації свого права на податкову знижку. До податкової знижки включаються понесені протягом року такі витрати: сплачені відсотки за іпотечним кредитом; плата за навчання; страхові платежі; сума оплати державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини; суми витрат на переобладнання транспортного засобу.

З початку року до Кременчуцької ОДПІ, з метою отримання податкової знижки,  звернулося 1218 громадян.  Наразі 1071 особі повернуто податку на доходи з фізичних осіб на суму 985тис.грн.

Кременчуцька ОДПІ нагадує тим, хто ще не скористався правом на податкову знижку - подання декларацій триває до 31 грудня 2015 року у податковій м. Кременчука за адресою: вул. Красіна, б. 76, секція №8. Довідки за телефоном 74-07-20.

Зверніть увагу! Кошти, які повертаються платнику зараховуються на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилаються поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Інформаційно-комунікаційний  відділ Кременчуцької ОДПІ

 

З 1 липня підприємці - платники єдиного податку третьої групи зобов’язані використовувати РРО

Кременчуцька ОДПІ  повідомляє, що з 1 липня 2015 року стане обов’язковим використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) фізичними особами-підприємцями третьої  групи, а з 1 січня 2016 року – фізичними особами-підприємцями другої групи.

Платники єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) при здійсненні діяльності на ринках, при продажі товарів дрібнооптової торгівлі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують РРО.

Варто зазначити, що підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почнуть застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО, з дати початку застосування РРО до 1 січня 2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО відповідно до норм Податкового Кодексу України.

Відповідно до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій від 28.08.2013 р. № 417 для реєстрації РРО суб’єкт господарювання подає до податкової інспекції:

заяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО;

копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, чи іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО, копія техпаспорту РРО;

копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО;

копію договору суб’єкта господарювання з Центром сервісного обслуговування (ЦСО) про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Фізичні особи - спрощенці другої та третьої груп, які здійснюють діяльність у стаціонарних приміщеннях, розташованих на території ринку, повинні застосовувати РРО

При здійсненні діяльності на ринках фізичні особи - підприємці на єдиному податку другої та третьої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій, однак, якщо діяльність здійснюється у стаціонарних приміщеннях, розташованих на території ринку (магазини, павільйони, приміщення контейнерного типу) або ці приміщення здаються в оренду, то такі платники повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій, - наголошують в Кременчуцькій ОДПІ.

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО).

Разом з тим, відповідно до абзацу п’ятого п. 1 розд. ІІ «Перехідні положення» Закону України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» платники єдиного податку третьої групи з 01 липня 2015 року та платники єдиного податку другої групи з 01 січня 2016 року повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

Відповідно до п. 2 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 № 57/188/84/105 (далі – Правила торгівлі на ринках) ринок – це суб’єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку, функціональними обов’язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозицій.

У торговельній зоні території ринку розташовують криті ринки, павільйони для торгівлі харчовою продукцією, лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, криті і відкриті ряди для торгівлі рослинницькою продукцією, майданчики для продажу продукції з автомобілів, возів, причепів, відокремлені майданчики для торгівлі живими тваринами та птицею, підприємства по продажу продовольчих і промислових товарів, громадського харчування та побутового обслуговування (п. 2.1 розд. 2 Ветеринарно-санітарних правил для ринків, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.1996 № 23).

Магазин - це об’єкт стаціонарної роздрібної торгівлі, розміщений у відокремленій будівлі або приміщенні, що має торговий зал для покупців з достатньою торговою площею для їх обслуговування та систему спеціальних приміщень (для зберігання товарів, підготовки їх для продажу, підсобних, адміністративних, технічних тощо) (п.п. 3.1.1 розд. 3 Наказу Держкомстату від 24.10.2005 № 327 «Про затвердження Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства»).

Таким чином, при здійсненні діяльності на ринках фізичні особи - підприємці на єдиному податку другої та третьої групи не застосовують РРО, однак, якщо діяльність здійснюється у стаціонарних приміщеннях, розташованих на території ринку (магазини, павільйони, приміщення контейнерного типу) або ці приміщення здаються в оренду, то такі платники повинні застосовувати РРО.

Відповідне роз’яснення розміщене на офіційному веб-порталі ДФС України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у категорії 109.06.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

З 1 липня підлягає ліцензуванню діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі пивом

Абзацом 7 ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами та доповненнями в редакції, чинній з 01.07.2015 (далі – Закон № 481) надано визначення алкогольним напоям, як продуктам, одержаним шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовленим на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 % об’ємних одиниць, які зазначені, зокрема, у товарній позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД.

Водночас, згідно з абз. 9 ст. 1 Закону № 481 (у редакції, чинній з 01.07.2015) пиво - насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.

При цьому виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії (ст. 2 Закону № 481).

Імпорт, експорт і оптова торгівля, зокрема алкогольними напоями, можуть здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій (ч. 1 ст. 15 Закону № 481).

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій (ч. 12 ст. 15 Закону № 481).

Отже, з 01.07.2015 підлягає ліцензуванню діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв.

При цьому Законом № 481 та іншими нормативними актами не передбачено отримання окремої ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю пивом, у разі наявності у суб’єкта господарювання ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Відповідне роз’яснення розміщене на офіційному веб-порталі ДФС України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у категорії 115.05.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Податковий календар

14 липня, вівторок останній день подання: 

  • звіту про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

15 липня, середа останній день подання:

  • звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) за червень, якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку; довідки про використані розрахункові книжки за червень

17 липня, п'ятниця останній день подання:

  • декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать спільному підприємству з іноземними інвестиціями — резиденту України і знаходяться за її межами, за II квартал

Інформаційно-комунікаційний  відділ Кременчуцької ОДПІ