Податкова інформує

Звернення з податкових питань

Платники у своєму повсякденному житті зіштовхуються з необхідністю звертатися з тих чи інших питань в установи, організації, органи влади тощо. Законом України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР визначено порядок розгляду таких звернень…

До посадових осіб податкової інспекції громадяни можуть звертатися з питань, які належать виключно до повноважень податкового відомства.

Протягом січня-березня 2015 року до Кременчуцької ОДПІ надійшло 5 запитів на отримання доступу до публічної інформації, 56 письмових звернень громадян, організовано та проведено 4 особистих прийоми. За вказаний період за антикорупційним проектом «Пульс» Кременчуцької ОДПІ було опрацьовано 1  інформаційну картку.

З початку 2015 року Центром обслуговування платників податкової інспекції                         м. Кременчука було надано 4783 адміністративних послуг, прийнято 58 105 бланків податкової звітності, надано 3 897 податкових консультацій, прийнято 20 543 вхідної кореспонденції.

Питання, з якими найчастіше зверталися громадяни протягом січня - березня 2015 року стосувалися контрольно-перевірочної роботи. Також громадяни зверталися до Кременчуцької ОДПІ з інших питань, які стосувалися: місцевих податків і зборів, податку на доходи фізичних осіб, оподаткування доходів підприємницької діяльності, роз’яснень норм чинного податкового законодавства, питання фінансового забезпечення працівників, інформування про ухилення від сплати податків, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, пільг стосовно сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Декларуємо доходи!

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що декларування стосується кожного, хто отримував доходи, з яких не були сплачені податки. Наприклад, це отримання спадку або подарунків, доходи від цінних паперів, здавання нерухомості в оренду, репетиторство або інші послуги. Також підлягають декларуванню іноземні доходи.

Слід пам’ятати, що зобов’язання подати декларацію про майновий стан та доходи мають і ті громадяни, які отримували доходи у вигляді заробітної плати від двох або більше податкових агентів, при умові, якщо загальна сума отриманих за рік доходів перевищила 120 мінімальних зарплат. У 2014 році – це 146 тисяч 160 гривень.

Декларацію про майновий стан і доходи необхідно подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси.

Для платників, які зобов’язані подавати декларацію, крайній термін – 30 квітня 2015 року. При цьому суму податкового зобов’язання, зазначену у такій декларації, фізична особа повинна самостійно сплатити до 1 серпня 2015 року. Для тих, хто бажає отримати податкову знижку – граничний термін подання декларації 31 грудня 2015 року. Бланк податкової декларації та порядок її заповнення розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України (sfs.gov.ua) в банері «Декларування 2015».

За бажанням, декларацію можна подати і в електронній формі за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків Державної фіскальної служби». Для того, щоб скористатися електронним сервісом, платник повинен звернутися до представника Акредитованого центру сертифікації ключів та отримати безкоштовний електронний цифровий підпис. В Кременчуцькій ОДПІ отримати електронний цифровий підпис можна за адресою: м. Кременчук, вул. Жовтнева, 43, кім. 205.

Шановні громадяни, задекларуйте вчасно свої доходи!

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

30 квітня – останній день подання громадянами декларацій про майновий стан і доходи

Добігає кінця Кампанія декларування доходів громадян-2015. Тому, особам, які минулого року отримували: спадщину чи подарунки, мали доходи від продажу квартир, автомобілів чи надавали їх в оренду, отримували іноземні доходи, займались репетиторством, фото-відеозйомками та мали від цього прибутки зобов’язані не пізніше 30 квітня відвідати податкову інспекцію аби подати декларацію про майновий стан з зазначенням доходу та визначеною до сплати сумою податку.

Декларантів чекають за адресою: м.Кременчук, вул. Красіна, б.76, секція №8. Довідкову інформацію нададуть телефоном 74-07-20.

Протягом перших трьох місяців поточного року до Кременчуцької ОДПІ громадянами подано більше 4 тисяч декларацій про майновий стан і доходи на загальну суму 184,8млн.грн., 4,2млн.грн. податку на доходи фізичних осіб визначено до сплати.

Станом на 1 квітня 2015 року дохід понад 1 мільйон гривень задекларували 8 громадян.

Шановні громадяни, завчасно декларуйте свої доходи, не відкладайте заповнення декларації на останній день!

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ 

Сума коштів, сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не включається до податкової знижки

Окремі громадяни - платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Тобто можуть повернути частину податку, сплаченого протягом 2014 року із заробітної плати.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Відповідно до ст.166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки, зокрема такі фактично понесені ним протягом звітного податкового року витрати, як суму коштів, сплачених закладу освіти за навчання такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Якщо платник податку у звітному податковому році сплатив ВУЗу суму коштів за навчальний рік і водночас, частина семестрів у рамках такого навчального року припадає на один календарний рік, а частина – на наступний, то у такому випадку сума коштів, яка сплачена у звітному році за періоди навчання наступного календарного року, не включається до податкової знижки платника за наслідками звітного року.

Нагадаємо, податкова знижка - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

Підстави для нарахування податкової знижки зазначаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається до 31 грудня включно  наступного за звітним податкового року.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Податкова міліція звітує про проведену з початку року роботу  

За матеріалами працівників оперативного управління Кременчуцької ОДПІ протягом січня-березня 2015 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 6 кримінальних правопорушень. По кримінальних провадженнях відшкодування збитків складає – 1 170,1тис.грн., 2 кримінальних провадження направлено до суду.

Працівниками оперативного управління податкової міліції м.Кременчука  виявлено  3 фіктивних суб’єкта підприємництва.

Крім того, в ході відпрацювання суб’єктів господарювання, які користувалися послугами “конвертаційних” центрів та фіктивних підприємств у 2015 році з вигодонабувачів стягнуто 602,6тис.грн. З незаконного обігу вилучено товарно-матеріальні цінності на суму близько 400тис.грн. Складено 10 матеріалів про адміністративні правопорушення, які направлені для розгляду до суду.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Про визначення зобов’язань з плати за користування надрами

При визначенні податкових зобов’язань з плати за користування надрами слід враховувати наступне…

У 2014 році Державна комісія України по запасах корисних копалин здійснила оцінку усередненої величини коефіцієнта рентабельності гірничодобувних підприємств за матеріалами державних експертиз геолого-економічних оцінок запасів корисних копалин згідно з чинною на той час обліковою ставкою Нацбанку України у 9,5%. Згідно з  геолого-економічних оцінок запасів корисних копалин усереднений коефіцієнт рентабельності для всіх гірничодобувних підприємств, за виключенням нафтогазових, визначено на рівні 0,15.

Загалом, усереднені коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств залежать від облікової ставки НБУ, яка останнім часом має тенденцію змінюватися. Державна фіскальна служба листом від 5 лютого цього року (Лист ДФС України від 05.02.2015 №3802/7/99-99-15-04-01-17) рекомендує при обчисленні податкових зобов'язань у 2015 році на ділянках надр, де провадиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин та належне визначення коефіцієнта рентабельності ще не виконані застосовувати прогнозні усереднені коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств, за виключенням нафтогазових на рівні 0,22.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

За якою формою звітувати платникам рентної плати за І квартал

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року №71-VIII в рентну плату трансформовано: збір за спеціальне використання води, плату за користування надрами для видобування корисних копалин, плату за користування надрами в цілях не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, збір за користування радіочастотним ресурсом, збір за спеціальне використання лісових ресурсів та плату за транспортування нафти і нафтопродукти магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України. Порядок подання звітів та сплати рентної плати регулюються Розділом ІX Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI.

Слід зазначити, що податкова декларація з рентної плати подається до контролюючого органу у строки, визначені для квартального податкового періоду. За відсутністю нової форми декларації для Рентної плати, за І квартал 2015 року звітувати необхідно за тими формами, що діяли у 2014 році.

Також вищезазначеним законом були внесені зміни і до оподаткування екологічним податком, а саме виключено ст. 244 (ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення) та ст. 246¹ (ставки податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів).

При виникненні у платників податків питань щодо обчислення та сплати рентної плати, екологічного податку необхідно звертатися за адресою Кременчуцької ОДПІ: вул. Жовтнева, б.43, к.309 (т. (0536)74-42-28.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Запрошуємо на навчання

Головним управлінням ДФС у Полтавській області розпочато відбір кандидатів для участі в конкурсі на зарахування до денної форм навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за напрямком підготовки «Правоохоронна діяльність» на факультет підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної податкової служби України у 2015 році (м.Ірпінь, Київської області).

На навчання приймаються громадяни України, які мають повну загальну середню освіту та відповідають вимогам нормативно-правових актів України, що визначають проходження служби в податковій міліції.

Добір кандидатів проводиться на конкурсній основі за адресою: м. Кременчук, вул. Жовтнева, б. 43, т. (0536) 74-10-61, т. 74-25-47.

Адреса Національного університету ДПС України: 08201, Київська область, м.Ірпінь, вул. К.Маркса, 31, тел.(04597) 6-30-22.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ

 

Податковий календар

28 квітня, вівторок, останній день сплати:

- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за березень.

29 квітня, середа, останній день сплати:

- авансових внесків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки юридичними особами за І квартал;

- авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за І квартал;

- авансового внеску рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої  сировини за І квартал;

- авансового внеску рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за І квартал.

Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ