Із святом, працівники місцевого самоврядування!

7 грудня уся наша країна відзначає свято, яке стосується кожного з нас - День місцевого самоврядування.

Це свято широкого суспільного загалу. Адже діяльність органів місцевого самоврядування прямо чи опосередковано пов’язана з розв’язанням повсякденних проблем наших людей, стосується кожного з нас. Саме через них громадяни України одержали можливість брати участь в управлінні місцевими і державними справами.

Сьогодні місцеве самоврядування спирається на солідну законодавчу базу. Однак деякі недоліки у роботі місцевих органів влади та недостатній рівень повноважень на місцях змушують шукати нові шляхи для розвитку територіальних громад. Один із таких – децентралізація влади, яку планується здійснити вже найближчим часом. Самоврядні громади, сільські ради дедалі впевненіше діють на своїй території як справжні господарі. Децентралізація дасть можливість територіальним громадам ще більше впливати на соціальний та економічний розвиток.

     Найголовніше зараз для державної політики - забезпечити загальне усвідомлення того, що розвиток місцевого самоврядування – це пріоритетний напрям розбудови України як унітарної демократичної держави, формування громадянського суспільства, неодмінна умова динамічного соціально-економічного і культурного розвитку сіл, селищ, міст, районів і регіонів, органічного входження України до європейської і світової спільноти.

 

У переддень свята хочу окремо згадати тих, на чиїх плечах тримається самоврядування Кременчуцького району. Маю на увазі  голів сільських територіальних громад. Нині це головна дієва особа на селі. Виховання активної громадянської позиції, патріотизму і відповідальності за рідне село, забезпечення самодостатності територіальних громад, уміння і здатність наповнювати місцеві бюджети, задоволення потреб виборців і залучення їх же самих до виконання важливих соціальних завдань - це далеко не повний перелік питань, над якими працюють сільські голови. І слід відмітити – працюють доволі успішно.

Сьогодні хочу відзначити ініціативність і творчий підхід в роботі сільських голів Потоківської, Ялинцівської, Пришибської, Білецьківської,  Омельницької, Салівської та Рокитненської територіальних громад: Василя Никифорука, Олександра Краплини, Валентини Городянко, Анни Самойлюк, Олександри Шереметьєвої, Любов Бовбас та Олени Лагай.    

         Чимало турбот лягає на плечі заступників голів та секретарів сільських рад. Практично всі питання діяльності сільської ради є їх компетенцією. Професіоналізм і самовідданість притаманні для Світлани Курій, Юрія Лавріненка, Оксани Задворної, Марини Мироненко, Ірини Кобки, Людмили Сухорук, Світлани Мошик, Ольги Микитенко, Ірини Козло.

           Багато невідкладних та складних питань доводиться вирішувати головним бухгалтерам та землевпорядникам сільських рад Валентині Кійло, Лідії Марценковській, Наталії Діхтяренко, Катерині Дудник.

         Депутатський корпус районної та сільських рад складає майже 400 осіб.   Більшість із них мають досвід депутатської діяльності. Це забезпечує дієвість роботи рад, здатність спільно вирішувати найскладніші питання.

         Зі знанням стану справ працюють голови постійних комісій районної ради Олександр Степаненко, Володимир Карпенко, Вадим Ткаченко, Михайло Крамаренко, Євгеній Прядко, Іван Паліївець, Олександр Мулявка.

         Аналіз діяльності депутатів районної ради нинішнього скликання свідчить про те, що кожен із них прагне себе реалізувати. Серед депутатів є представники господарюючих суб’єктів усіх форм власності, працівники медичних, педагогічних та державних установ. На пленарних засіданнях районної ради, засіданнях постійних комісій, через депутатські запити та звернення надходять пропозиції, критичні зауваження, що сприяють удосконаленню діяльності райдержадміністрації, районної ради, підприємств, організацій та установ нашого району. Хочу відмітити ініціативність, наполегливість, бажання працювати депутатів районної ради: Ганни Капустян, Сергія Зінченка,  Андрія Горячковського, Олександра Ситюка, Сергія Остапця, Валентини Носенко, Сергія Немченка, Ольги Шаповал, Любов Шевченко.  

         Питання поліпшення роботи соціально-культурної сфери, вирішення проблем населення похилого віку, ефективне використання земельного фонду, проблеми екології – далеко не повний перелік питань, що їх вирішують сільські депутати в своїх територіальних громадах.

         Сьогодні ми висловлюємо щиру вдячність нашим старшим колегам Миколі Солодовнику, Івану Паліївцю, Івану Радченку, Івану Панасенку, Олександру Степаненку, та багатьом іншим, хто присвятив себе самовідданій праці в органах місцевого самоврядування на благо Кременчуцького краю.

         Події останнього року, надзвичайний сплеск громадської активності, небажання людей жити у корумпованому суспільстві і, як наслідок, Революція гідності в чергове доводять, що українці здатні створити вільну, незалежну державу із дієвим самоврядуванням.      

Нехай же це свято об’єднає нас у спільному прагненні зробити наш район економічно розвиненим і самодостатнім. Звертаюсь до когорти депутатів районної та сільських рад, голів та секретарів сільських рад: це  Ваше свято, пам’ятайте, що влада починається з Вас! Ви є найближчими до людей і першими на шляху до втілення найочікуваніших змін у нашій країні. Те, що ми прийшли у владу саме на місцевому рівні, дає нам величезні переваги і водночас накладає велику відповідальність. За ці роки ми мали можливість виправдати довіру своїх громад, здійснивши їх очікування. Ми повинні власною роботою на благо народу Кременчуцького району в ім’я України довести своїм   виборцям, що достойні їхніх сподівань.

Щиро вітаю усіх працівників самоврядних органів і депутатський корпус з Днем місцевого самоврядування. Бажаю щастя, добра і благополуччя, успіхів у зміцненні засад місцевої демократії як невід’ємного атрибуту громадянського суспільства. Натхнення Вам і творчої наснаги в роботі на благо Кременчуччини і України!

 

Володимир Сіора,

голова районної ради