На Кременчуччині відзначають свято Івана Купала

7 липня в Україні відзначають Івана Купала. Цього ж дня християни східної традиції святкують Різдво Івана Хрестителя.

Існує повір'я, що цього дня збудуться будь-які бажання.  За народними повір»ями, щоб уберегти своє житло, будинок з усіх боків обкладали гілками калини, вільхи, ліщини та верби. Язичники і зараз радять це робити, а ще не спати в цю ніч, оскільки можуть напасти злі духи.

За традицією, напередодні свята з самого ранку йшли збирати трави на купальські вінки, робили солом'яне опудало Купали, яке потім топили. У ніч з 6 на 7 липня  стрибають через вогнище, щоб очиститися. А вінок зі свічкою, пущений в воду, розповість, звідки чекати нареченого. Вважалося, що в цю ніч розквітають квітки папороті, а той, хто їх знайде, стане знахарем, і жоден скарб від нього не сховається. Щоправда учені кажуть, що папороть не цвіте.

 Традиційно і жителі сіл Кременчуцького району відзначали це народне свято. Творчі колективи сільських Будинків культури та клубів підготували театралізовані дійства та концертні програми. Радували людей запальні українські пісні, танці та   хороводи.

Кульмінацією були святкові феєрверки та купальські вогнища.

 Зазначимо, що свято Купала після прийняття християнства, з'єдналося із святом церковним – народженням Івана Хрестителя. Тому й носить подвійну назву – Івана Купала.