Податкова інформує

КРЕМЕНЧУЦЬКІ ПОДАТКІВЦІ ПРИВІТАЛИ БУХГАЛТЕРІВ

 

У п’ятницю, 15 липня, напередодні Дня бухгалтера, в приміщенні Кременчуцької ОДПІ зібралися щоб привітати бухгалтерів з професійним святом та відзначити бухгалтерів сумлінних платників податків. Проводив захід в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександр Палій.

Олександр Палій привітав присутніх зі святом. Відмітив значний внесок бухгалтерів у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій та зростання національної економіки, та побажав всім натхнення в роботі.

Без важливої та надзвичайно відповідальної професії «бухгалтер» важко взагалі уявити роботу будь-якої організації, а тим паче внесок бухгалтерів у наповненні державної скарбнички, зазначив  в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександр Палій.

За чесну та сумлінну сплату податків і зборів, високу організованість та відповідальність, значний внесок у зміцнення фінансової незалежності України, примноженні її економічного потенціалу та з нагоди відзначення Дня Бухгалтера подяки отримали головні бухгалтери 10 підприємств сумлінних платників податків: ВАТ «Полтавський ГЗК», ПАТ «Кредмаш», ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «Автокраз», Фонд підтримки підприємництва, ПП «Галактика», ТОВ «Кремторг», Філія «Торговельно-розважальний комплекс «Європа» Товариства з обмеженою відповідальністю «Градосфера», ФОП Одинцов С.Д., ПАТ «Кременчукнафтопродуктсервіс».

Підбиваючи підсумки заходу в.о. начальника Кременчуцької ОДПІ Олександр Палій привітав всіх бухгалтерів з професійним святом! Вкотре підкреслив надзвичайно важливу роль цієї професії у сучасному суспільстві. Побажав міцного здоров’я, щастя, невичерпних сил, а також великого успіху в усіх справах!

На завершення зустрічі Бухгалтери, дякуючи за привітання, висловили сподівання на подальше відкрите спілкування, партнерські відносини побудовані на відчутті людяності.

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

З початку року Кременчуцькою ОДПІ видано понад 900 ліцензій

на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами

 

За шість місяців 2016 року Кременчуцькою ОДПІ видано 917 нових ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами. Загалом, станом на 1 липня поточного року у м. Кременчуці та Кременчуцькому району діє 1014 ліцензій, в тому числі  567 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 457 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

З початку року до місцевого бюджету надійшло: від плати за ліцензування роздрібної торгівлі алкогольних напоїв та тютюнових виробів 3065,3 тис. грн., від плати за ліцензування оптової торгівлі алкогольних напоїв та тютюнових виробів  1003,5 тис. гривень.

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

Власники нерухомості вже поповнили місцевий бюджет майже на 160 тис. гривень

 

За оперативними даними у поточному році фізичним особам – власникам об'єктів нерухомості надіслано 2095 податкових повідомлень-рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. До сплати визначено податку на загальну суму 1116,0 тис. грн. – про це повідомив заступник начальника Кременчуцької ОДПІ Олег Дубинка.

«Станом на 13.07.2016  платниками  фізичними особами вже сплачено 159,3 тис. грн. податку на нерухомість. Нагадаю, що податок сплачується протягом 60 днів з моменту вручення податкового повідомлення-рішення», – зазначив Олег Дубинка.

Посадовець також підкреслив, що цього року податок на нерухомість платники сплачують за 2015 рік за ставками та з використанням пільг, які були законодавчо визначені у цей період.

Так, податок нараховувався на загальну площу об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад, але не більше 2 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на звітний період, - на житлову та 1 відс. - нежитлову нерухомість.

При цьому пільгові розміри майна, на які не застосовувалася ставка податку, складали:

для квартири/квартир незалежно від їх кількості - 90 кв. метрів;

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - 200 кв. метрів;

для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - 290 кв. метрів.

Нагадаємо, у 2016 році внесено зміни в порядок нарахування податку на нерухомість, тому у 2017 році платники сплачуватимуть за свою нерухомість вже за новими правилами.  

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

РАБОТОДАВЦЮ ТА ПРАЦІВНИКУ НА ЗАМІТКУ 

 

Відповідно до норм Кодексу законів про працю роботодавець зобов'язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і виплатити всі суми, що належать йому від підприємства, установи чи організації. Якщо працівник в день звільнення не працював, то виплату має бути проведено не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (статті 47 та 116 Кодексу законів про працю). Статтею 117 Кодексу законів про працю передбачено відповідальність за затримку розрахунку при звільненні, а саме: у разі невиплати з вини працедавця належних звільненому працівникові сум, за відсутності спору про їх розмір підприємство, установа чи організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Отож, якщо звільнений працівник оскаржив у суді затримку розрахунку при звільненні, дохід у вигляді суми середньої заробітної плати на підставі рішення суду нараховується за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Такий дохід оподатковується податковим агентом податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором - 1,5 відсотка у місяці його фактичного нарахування з відображенням у формі № 1-ДФ за ознакою «127». Згідно Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170, відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні, не є базою нарахування єдиного внеску.

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

ЩОДО ДІЯЛЬНОСТІ ОСББ !

 

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) - юридична особа, створена власниками для сприяння використанню власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна (ст.1 Закону України від 29.11.2001 №2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно з чинними нормами Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до неприбуткових організацій, що не є платниками податку на прибуток, можуть бути віднесені, зокрема, і ОСББ при дотриманні вимог, визначених пп.133.4.1,  пп.133.4.2 ст. 133 ПКУ.

Зокрема, для статусу неприбуткових ОСББ обов’язковою умовою є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами. Крім того, ОСББ заборонено здійснювати розподіл доходу серед засновників (учасників), працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними особами.

Детальніше в листі ДФС України від 21.03.2016 N6053/6/99-99-19-02-02-15 за електронним посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-67631.html.

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ:

Новий Реєстр неприбуткових установ та організацій

 

Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з нього.

Зокрема зазначено, що неприбуткові організації, які до 01.01.2017 не привели свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу, та не надали копії таких документів контролюючому органу, виключаються після 01.01.2017 контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій з урахуванням положень пунктів 16 і 17 Порядку, затвердженого цією постановою.

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА 

ДЛЯ ПОДАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ ТА СПЛАТИ ПОДАТКІВ

 

Відповідно до п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема:

календарному місяцю (у т. ч. в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 ПКУ);

календарному кварталу або календарному півріччю (у т. ч. в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Згідно з п. 49.20 ст. 49 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Граничні строки подання податкової декларації можуть бути збільшені за правилами та на підставах, які передбачені ПКУ.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Відповідно до ст. 202 ПКУ звітним (податковим) періодом з ПДВ є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених ПКУ, календарний квартал.

Згідно з п. 203.1 ст. 203 ПКУ податкова декларація з ПДВ подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Отож останнім днем подання такої звітності за червень 2016 року буде 20 липня 2016 року.

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації з ПДВ, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 ст. 203 ПКУ для подання податкової декларації (п. 203.2 ст. 203 ПКУ).

Окремої норми щодо перенесення граничного терміну сплати податкового зобов’язання з ПДВ ПКУ не передбачено. Тому останнім днем сплати податку на додану вартість за червень 2016 року буде 29 липня 2016 року.

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області

 

ПОДАТКОВИЙ КАЛЕНДАР

 

19 липня, вівторок Останній день подання

  • декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, за IІ квартал

Останній день сплати

  • авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб фізичними особами — підприємцями, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування
  • єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за IІ квартал

20 липня, середа Останній день подання

  • податкової декларації з ПДВ за червень платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю
  • декларації акцизного податку за червень
  • звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна)) за червень
  • податкової декларації рентної плати за червень з розрахунком:

рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України;
рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України

  • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за червень платниками, які обрали місячний період для звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі у червні
  • звіту по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП), за IІ квартал
  • звіту про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення (форма Ф14-ФСС з ТВП) за IІ квартал  (подається лікувально-профілактичними закладами);
  • звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за IІ квартал

Останній день сплати

  • оплати (у разі потреби) податкового зобов’язання з акцизного податку на тютюнові вироби, розрахованої з урахуванням авансових платежів, здійснених при придбанні марок акцизного податку, за червень1
  • єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за червень (крім гірничих підприємств)
  • авансового внеску з єдиного податку на липень платниками, віднесеними до першої та другої груп

_____________
1 Увага! Виробники тютюнових виробів здійснюють авансову сплату акцизного податку при придбанні марок акцизного податку в сумі, розрахованій з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби та ставок податку, чинних відповідно до норм Податкового кодексу України (пп. 222.1.2 п. 222.1 ст. 222 Кодексу)

 

Кременчуцька ОДПІ Головного управління

ДФС у Полтавській області